Чуждестранни инвеститори изтеглят капитали от страната ни, показва статистиката на БНБ за

...
Чуждестранни инвеститори изтеглят капитали от страната ни, показва статистиката на БНБ за
Коментари Харесай

Чужди инвеститори изтеглят капитали от страната

Чуждестранни инвеститори изтеглят капитали от страната ни, демонстрира статистиката на Българска народна банка за първото тримесечие на 2021 г. 

За интервала януари – март директните непознати вложения са с негативен знак - минус 27.8 млн. евро. Негативният показател се дължи на изтеглен дялов капитал в размер на 142 млн. евро от задграничните притежатели в български фирми, както и на върнати заеми към фирмите майки в размер на 384 млн. евро.

Единствено по линия на реинвестиране на печалбата има вливане на задгранични финансови средства в българската стопанска система - за интервала януари-март компаниите с задгранични притежатели са вложили 490 млн. евро от осъществената облага.

Данните на Българска народна банка за директните задгранични вложения за първото тримесечие на 2021 година не са дефинитивни, те се поправят в течение на годината и нормално се оказват по-високи след това. Така да вземем за пример Българска народна банка съобщи през февруари т.г., че за цялата 2020 година притокът на директни непознати вложения в страната ни е в размер на 561 млн. евро., което е 50% спад спрямо предпандемичната 2019 година В последните си дни държавното управление на Бойко Борисов обаче се похвали с двойно по-високи привлечени непознати вложения през предходната година - 4.2 млрд. лева, което било връх за последните 10 години. 

Липсва информация на уеб страницата на Българска народна банка дали е коригирала данните си за директните вложения за 2020 година Ако това е по този начин, евентуално огромният растеж се дължи на придобиването на БТК от лондонския фонд United Group в средата на предходната година. Цената не бе оповестена, само че по неофициални данни тя е 1.3 милиарда евро.

Въпреки, че данните за отлив на директните непознати вложения през първото тримесечие да не са дефинитивни, тенденцията на спад е явна. За съпоставяне, през първото тримесечие на предходната година, когато ковид-пандемията към момента не бе поразила страната и стопанската система ни, директните непознати вложения са били на стойност 112.2 млн. евро, дължащи се на приток на дялов капитал и реинвестирана облага. 

Нетният поток от вложения на чужденци в недвижими парцели у нас също е негативен (- 0.5 млн. евро), което значи, че те преоблаващо разпродават своите недвижимости, в сравнение с да купуват нови. 

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в страната за януари–март 2021 година са от Нидерландия (187.3 млн. евро) и Франция (144.4 млн. евро). Най-големите чисти негативни потоци са към Обединеното Кралство (240.1 млн. евро) и Русия (147.9 млн. евро).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР